Sitges ReciclArt 2021, 6é festival d’art responsable i reciclatge

El Festival Sitges ReciclArt 2021revalora la reutilització de materials i promou el canvi d’hàbits per a un planeta més sostenible.

 El certamen, dedicat al reciclatge i art responsable, se celebra des d’avui, 26 de novembre, fins al 19 de desembre amb una exposició col·lectiva a Can Falç de Mar com a activitat central i única. L’objectiu és sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de fomentar el reciclatge i un consum responsable per aconseguir que hi hagi menys contaminació.

El Sitges ReciclArt 2021, el festival de reciclatge i art responsable, se celebrarà del 26 de novembre al 19 de desembre amb la programació d’una única exposició col·lectiva a Can Falç de Mar. El certamen, que arriba a la sisena edició, manté la mateix fórmula de l’any passat a causa de la pandèmia i només exhibirà la mostra Sitges ReciclArt 2021 per fomentar el reciclatge i promoure un canvi d’hàbits per a un planeta més sostenible i un consum responsable. En total, es poden contemplar 33 obres a l’exposició col·lectiva, que tracten temes com el canvi climàtic, la contaminació dels mars i el reciclatge. Les creacions són obra de 18 artistes (11 homes, 6 dones i un col·lectiu artístic).

El regidor de Cultura, Xavier Salmerón destaca que Per a Tanja Grass, comissària de la mostra Sitges ReciclArt 2021 i presidenta de Drap-art, el Sitges ReciclArt és una exposició pedagógica i divertida que vol mostrar que el canvi cap a un món més sostenible és possible, donant veu a artistes que a través de les seves obres mostren el camí de com podem revalorar els materials descartats i estalviar recursos”.

La mostra permet veure una selecció d’escultures, pintures i collage elaborats per diferents creadors de Sitges, de la resta de Catalunya i altres països com Estats Units, Canadà, Colòmbia, Argentina, Suïssa i França. Els creadors participants en l’exposició Sitges ReciclArt 2021 són: Miquel Aparici, Jana Álvarez, Rafael Arroyo, Orson Buch, Sol Courreges, Noni Font, Vicky Gómez Talaya, Richard Keith Hoffman, Marie Lalo, Gisella López, Bill Miller, Jordi Palli, Jordi Prat Pons, Anton Rafecas,  Jordi Torrent, Oriol Vidal, Lukas Ulmi i el col·lectiu Ingravidesa Alliance. Les obres exhibides s’han creat amb residus i materials reciclats, i també, conviden a reflexionar sobre el canvi climàtic, la contaminació dels mars i oceans.

Entre els participants a la mostra, destaca l’artista Miquel Aparici, una referència de l’art de convertir objectes en desús, que torna a Sitges per exhibir dues obres d’art originals: una girafa, de més de 2 metres, i un ocell morrut. L’escultor barceloní va exposar el seu zoològic particular i creatiu a través de la mostra retrospectiva ‘Espècies Protegides’ que es va instal·lar al Centre Cultural Miramar des del 14 de gener a l’1 de març del 2020 en el marc de La Pregonera.

La mostra també posa en valor el talent emergent de l’artista jove de Colòmbia, Gisella López, que presenta una paella pintada i un ganivet de carnisser del segle XVIII També hi destaquen els treballs de Jordi Prat Pons que aprofita els colors dels cartells vells per crear obres que semblen gairebé pintures. En la mateixa línia, Marie Lalo utilitza revistes de papers per elaborar les seves creacions i l’artista nord-americà, Bill Miller fa composicions i collage a partir de linòleum, un material semblant al pvc, que es posaven als terres de les cuines del seu país, en lloc de rajoles, als anys 50.

L’entrada a la mostra és gratuïta i garanteix la seguretat del públic.

El Festival ReciclArt està organitzat per l’Ajuntament de sitges i Drap-Art, i amb el suport de la  Diputació de Barcelona i Centre d’Estudis del Mar (CEM).

 

Sitges ReciclArt

El Festival Sitges ReciclArt, que uneix sostenibilitat, medi ambient i art, va néixer el 2016 i des d’aleshores ha consolidat la seva trajectòria any rere any. La pandèmia de la Covid-19 ha marcat la programació de l’edició d’enguany i també va marcar la de l’any passat, que ha quedat reduïda a una activitat única. Així, aquest 2021 tampoc es programaran ni conferències, ni tallers ni accions de sensibilització mediambiental a causa del coronavirus.

Can Falç de Mar s’ha convertit excepcionalment en seu de la mostra en les dues últimes edicions, tot i que abans de la pandèmia la ubicació principal era el Centre Cultural Miramar.