Exposició col·lectiva Sitges ReciclArt 2020

A l'exposició col·lectiva Sitges ReciclArt 2020, comissariada per Drap-Art, divuit artistes exposen les seves creacions del 27 de novembre al 20 de desembre a Sitges (Ca Falç de Mar – Passeig de la Ribera, 12) a fi de sensibilitzar sobre la problemàtica dels residus plàstics en els oceans i la incidència dels hàbits de consum sobre el medi ambient en general.

Artistes i Obres

Jana Álvarez

Torrelavega (Cantabria), 1966. Artista multidisciplinari “tot terreny”, Álvarez transita entre la pintura, la moda, la il·lustració, el assemblage, el collage i el reciclatge artístic, traspassant els límits entre disciplines.

Llicenciada en Belles arts i graduada en Disseny de Moda, resideix a Barcelona des de 1988 i participa al Drap-Art des dels seus inicis, el 1996.

Reivindica “el poder manual” davant del tecnològic. Una constant en el seu treball és la reflexió sobre l'efímer i l'absurd de la nostra societat i també de l'ésser humà, com a element devastador, indiferent i èticament dual. Utilitza la figura femenina com a arquetip metafòric de l'individu universal i com a representació atàvica de la força creadora i destructora, component mitologies mestisses. Tot això envoltat i disfressat d'una estètica pop i colorista, aparentment superficial i en ocasions irònica, amb la finalitat de contrastar “forma i essència”, intentant despertar les consciències.

 

New Ophelia (2018)
55 x 60 cm
Assemblage suspès d'un penjador. Pastel a l'oli i acrílic sobre base de sac de ràfia sintètica, restes de paper i plàstics varis, ràfia sintètica, malles alimentàries, malles “subjecta-llaunes”, taps, etc.

Plastic Blue Drink (2020)
30 x 40 cm
Escultura de peix de plàstic, "subjecta-llaunes", màscares quirúrgiques, malles alimentàries, plàstics varis, cd's i copa trencada.

Orson Buch 

orsonbuch.com
(Paris, 1965)Fill d'artistes alemanys afincats a Paris, Orson va créixer entre París i l'illa de Formentera, de 1970 a 1982. Posteriorment la seva família va tornar a viure a París perquè ell acabés els seus estudis. Després es va quedar allí, tot i que encara passa molt temps entre Formentera i la Pobla de Benifassà. La seva primera exposició personal va ser organitzada a Nova York el 1988. Des de llavors ha exposat a França, Alemanya i Espanya.

Fa alguns anys, inspirat en un viatge al Senegal, a més de les seves pintures neorealistes, va començar a realitzar escultures a partir de llaunes, representant animals amb la mínima intervenció de materials, respectant al màxim l'objecte original.

Ladislas Chachignot

www.ladislas.eu
Paris, 1984.Ladislas és un artista francès establert a Barcelona, especialitzat en «art surrealista, pop i ecològic». Treballa de manera digital i tradicional en llenç i en paper, barrejant diverses tècniques per a crear obres d'art complexes i vívides, que reflecteixen la seva visió del món. S'inspira en l'ecologia, la cultura pop, l'art contemporani, el disseny gràfic i la il•lustració, així com en l'art i l'artesania de les civilitzacions antigues. En el seu treball, s'enfronta al cos humà i el seu lloc en la riquesa i diversitat de la naturalesa. Observa com interactuem i som part d'ella i al mateix temps com transformem el nostre món, el distorsionem perquè s'ajusti al nostre plaer i necessitat. A través de les seves imatges, qüestiona el nostre “lloc com a humans en el món” i ofereix alguns moments de pausa en les societats ultraestructuradas en les quals vivim, donant a l'espectador un espai visual on submergir-se.

Résonances Aquatiques (2020)
100 x 100 cm
Tècnica mixta.
Escena surrealista de connexió entre naturalesa i ésser humà.

Iván Egea

Arbeca (Lleida), 1981.Ivan Egea Pocurull neix a Arbeca el 31 de gener de 1981. Després de cursar els estudis secundaris a Lleida s’instal•la a Barcelona per cursar la Llicenciatura de Belles Arts a la Universitat de Barcelona, especialitzat en escultura, acabant la carrera l’any 2003. En acabar la carrera viatja a Itàlia per practicar com a escultor a Pietrasanta al costat de les pedreres de Carrara durant una temporada.

“Tota la vida m'he dedicat a guardar i recollir objectes pensant que algun dia em poden servir per fer alguna cosa.”

Punkchair 1 (Sèrie Punk) 2020
80 x 50 x 50 cm
Cadira de fusta de noguer antiga trobada a les escombraries remasteritzada amb alumini.

Punkchair 2 (Sèrie Punk) 2020
60 x 50 x 50 cm
Cadira de fusta de noguer antiga trobada a les escombraries remasteritzada amb alumini.

Noni Font

www.nonifont.com
Barcelona, 1962.Noni Font es gradua com a dissenyador industrial en el politècnic de Milà, on desenvolupa la seva professió uns anys, fins que torna a Barcelona, on crea la seva pròpia empresa. Després de 25 anys de trajectòria professional, sent la necessitat de donar un nou rumb a la seva carrera, en l'escultura. Uneix la seva afició a la mar i la pràctica del busseig i orienta la temàtica del seu treball artístic cap als peixos i els materials reciclats, aconseguint donar una expressió i un particular toc caricaturesc a les seves obres, que alhora reflecteixen la seva preocupació pel medi ambient i per tant contribueixen a la sensibilització ambiental.

glove fish (2020)
60 x 40 cm
Escultura de fusta pintada i altres materials reciclats.

bacallà (2019)
70 x 30 cm
Escultura de fusta pintada i altres materials reciclats.

pez carpa (2019)
70 x 30 cm
Escultura de fusta pintada i altres materials reciclats.

k-bra  (2020)
150 x 50 x 20 cm
Escultura de fusta pintada i altres materials reciclats.

Richard Keith Hoffman aka RichHARD

www.richardhoffman.co.uk
London, 1979.RichHARD és un Artista Urbà Post Pop i, com ell, el seu treball és captivador i ple de vida. Treballa principalment amb la cultura pop icònica que combina les Belles arts amb un toc urbà i fresc. Es va formar com a artista de Belles arts al Central Saint Martins. Les obres de RichHARD són audaces i giren principalment entorn de les emocions i les persones. Sovint provocatiu, no tem desafiar als seus espectadors. Les obres poden ser divertides en la seva estètica, però contenen una profunda atenció als detalls i tracten els problemes subtilment. Aposta per la creació artística per a fer del món un lloc millor.

Teddy Bears Picnic Circle (2017)
100 x 100 cm
Assemblage d’animals de peluix que ya no s’estimen sobre suport de fusta.

Ingravidesa Alliance

www.villadelarte.com
La Ingravidesa Sculpture Alliance és un grup internacional d'escultors i dissenyadors que col•laboren per a crear escultures abstractes amb la naturalesa literalment en les seves arrels.

Treballen junts durant mesos en projectes monumentals basats en col•laboracions on es convida a tots els artistes a ajudar en el procés creatiu. El temps es divideix entre Àsia, on les arrels dels arbres reciclades s'obtenen i preparen de manera sostenible, i els tallers a Catalunya i Holanda, on les peces de fusta reciclada es continuen treballant i, a vegades, es cobreixen amb pa d'or i altres metalls preciosos.

Cortesia de Villa del Arte Galleries, Barcelona – Amsterdam.

Loto (2019)
94 x 41 x 32 cm
Arrel de teca.

Metamorphosis (2020)
25,50 x 17 x 17 cm
Arrel de caoba amb pa d'or.

Ollivier Jacq

www.reseacla.com
Landerneau, Francia, 1975.Ollivier és bretó, va arribar a Espanya fa 25 anys i està establert a Sitges. Li encanta fer llargs passejos per les platges i les cales de la Costa del Garraf. D'aquí ve la seva inspiració. Durant aquests passejos per la costa, recull fustes de deriva, metalls oxidats, parts de xarxes de pescadors i altres deixalles de la mar.

“Durant el confinament vaig començar a transformar fustes de deriva en peces úniques amb inspiració nàutica. Balenes, fars, vaixells o pobles de pescadors neixen en funció de la forma de les peces de fusta. Així va néixer el projecte RESEACLA, el nom del qual ve de la combinació de RECICLA en castellà, i SEA en anglès. Dos temes als quals dono molta importància: el reciclatge i la protecció de la mar.”

Ballena blanca
32 x 100 x 4 cm
Assemblage realitzat amb fusta de deriva, i altre marine litter recuperat en les platges de Sitges.

 

Bateaux rectangles
50 x 60 cm
Assemblage realitzat amb fusta de deriva, i altre marine litter recuperat en les platges de Sitges.

Jordi Llort i Figuerola

www.llortfiguerola.com
Tarragona, 1977. Artista Visual, amb estudis de Disseny Gràfic, Il•lustrador i jardineria, amb taller al Casc Antic de Tarragona. Realitza també tasques de gestió cultural.

Ha impartit tallers entorn les Arts Plàstiques i el reciclatge per a Associacions Culturals l’Ajuntament de Tarragona, Tallers Oberts, a destacar el Taller de reciclatge i personatges al Festival MiniPop de Tarragona, any 2012. Actualment prepara tres tallers de reciclatge a les Escoles Tarragonines en el marc del programa "L' artista va a l'Escola".

Ha guanyat molts premis entre ells el Premi d’Art Efímer Repsol YPF 200, 2006, 2009, Premi Cicle Carello 2009, Premi Territoris Creatius de l’Art Emergent 2011, Premi Irradiador 2012 del Centre d’Art Tarragona, Premi Trans-missions del Teler de Llum&Colectivo Kunstainer, 2014, Finalista de la Biennal d’Art 2019 del Museu d’Art Modern de Tarragona, Premi Creació del Consell Comarcal del Tarragonès, 2019.

“Ja fa dos anys, que recullo el plàstic de la costa Tarragonina, i desenvolupo la meva obra al voltant d'aquesta brossa. Aquest estiu, estic realitzant l'obra a les platges, amb la brossa que recullo d'aquestes. Concretament l'enganxo, amb pasta de relleu eco, damunt fusta i aleshores reinterpreto el paisatge, com unes Marines Distòpiques.”

El paisatge ROBAT, 20 x 20 cm (4-5 obras)
Fusta contraplacada o encolada (O.S.B.) de 16mm com a suport i brossa de la platja pel assemblage: taps, burilles, bastonets, trossos de plàstics, nurdles, biobeads, pasta de relleu ecològica.

Cristina López Igea

Sitges, 1964. Estilista i dissenyadora de vestuari de teatre, cinema i televisió. Va estudiar Disseny i Confecció en l'Institut Feli i porta des de 1992 creant el vestuari de la companyia de teatre La Cubana, i amb l'obra Campanades de Noces, de la mateixa companyia, guanya el Premi Butaca al millor vestuari, el 2012. També ha treballat en televisió (Telecena per a TV1 i Me lo dijo Pérez per a Tele5) i cinema (L'amor perjudica seriosament la salut de Gómez Pereira). Realitza també vestuari per carnestoltes i altres esdeveniments. Ha fet de sastre i cap de magatzem de vestuari, organitzant i conservant vestits, sabates i complements. A més, dona classes a actors i actrius de com fer-se un look (vestuari i complements dels seus personatges). Porta 30 anys “inventant vestits”, imaginant, desenvolupant idees i fent-les realitat. L'apassiona el seu treball.

¡Protegiendo el que! (2020)
30 x 16 cm
Barret bombí creat a partir de màscares reciclades. És un barret fort. Un barret protesta enfront de l'ús inadequat d'aquesta mena de màscares.

Laia Mauri

www.laiamauri.com
Lleida, 1979. Laia Mauri és una jove dissenyadora catalana de tradició familiar; ja la seva àvia va ser sastre. Es forma en Belles arts i posteriorment com a dissenyadora i experta en arts escèniques: teatre, dansa, cinema i tv, en algunes de les més prestigioses escoles. El seu treball va bastant més enllà de fer un esbós i plasmar-lo en tela. Desenvolupa el seu propi estil personal, participant en nombrosos esdeveniments i rebent esments significatius en el món de la moda i les arts escèniques.

“He creat el projecte Metamorphosis Humana per a donar a conèixer els canvis que s'han succeït des de finals de 2019 i el 2020 durant la situació del confinament Covid i la superació d’una situació personal viscuda per algunes persones, que es va posar de manifest amb aquesta situació i és la Violència de Gènere.”

Cuello Mariposa Transformación (2019)
21 x 45 cm
Coll penjant realitzat a mà, brodat peça a peça i construït de manera tridimensional a grandària real d'una papallona gegant. Els materials emprats són teixits de cotó fort 100% natural, fils de brodar de qualitat en colors, llana, cinta de ras per al coll i farciment de cartó especial dur. Primera peça del projecte Metamorphosis Humana, que materialitza el canvi de transformació viscut.

Cuello Mariposa Alegría (2020)
35 x 30 cm

Coll realitzat artesanalment, peça a peça. Simbolitza el canvi de l'alegria en la nostra vida. Està realitzada de manera tridimensional a la grandària real de la papallona natural. És una peça única. Els materials usats són teixit de cotó 100% natural, fils de brodar de qualitat en colors, llana de fil, marabú i per al farcit cartó dur. Segona peça del projecte Metamorphosis Humana, sent la transformació de l'Alegria de Viure.

Cuello Mariposa Luz Pura (2020)
22,50 cm x 10,50 cm

Coll realitzat amb una energia de llum i puresa molt poderosa. Es tracta d'un coll petit, realitzat tot de manera artesanal, amb materials com cotó fort 100% natural de qualitat, fils de brodar de colors, cinta brodada en lluentons i pedreria i passamaneria antiga com cordó del coll. Tercera peça pertanyent al projecte Metamorphosis Humana que és La Llum Pura que transforma situacions.

Miquel Oller Canet

www.kmaus.gallery
Palau-Sator (Girona), 1978.Miquel Oller Canet ha treballat de dissenyador gràfic i Il•lustrador infantil, com a Freelance. Actualment està graduat en Audiovisuals i Multimèdia per la UdG i estudia a Barcelona Arts Aplicades al Mur. Ha creat un documental i algunes exposicions de projectes de pintura a Girona i Barcelona. Forma part, juntament amb Klara Vallmajor, del grup de creació Kmaus, amb el que ha realitzat projectes de videodansa com a realitzador.

“Amb l'ús de materials ja utilitzats busco trobar una manera de crear un art que trenqui amb la constant creació de deixalles i aprofitant els materials i tornar-los a donar un ús més.”

La parada de fruita confitada (2020)
41 x 33 cm
Collage de cartrons, teles, papers, pasta de fibra i suro.
Bodegó d'un aparador d’una parada del Mercat de la Llibertat de Gràcia.

Josep M. Pastó Miró

www.jmpasto.cat
Les Borges Blanques, 1964. Va estudiar dibuix i a treballar el fang des de ben jove, tant en acadèmies privades com a l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics de Tàrrega.

Tot i que professionalment es dedica a les telecomunicacions, també treballa la fusta, el fang i l’assemblatge, mogut per la seva necessitat d’expressió artística. Aquest mateix neguit fa que des de jove, s’hagi dedicat a desmuntar tota mena d’objectes per entendre’n el seu funcionament. Va començar per Interpretacions, una sèrie d’escultures creades a partir dels elements d’una màquina desmuntada, assemblats de nou amb criteris purament estètics, mantenint totes les peces intactes i sense una excessiva manipulació perquè l’alteració sigui mínima. Utilitza els cargols i molles originals per fer les unions, sense fer servir cap altre element extern. Actualment està centrat amb el assemblage d’elements reciclats, com ara bombones de butà, pals de golf i paelles per construir escultures semi realistes, d’insectes.

Lost (Sèrie Animals mutants) 2020
145 x 130 x 143 cm
Un animal que ha perdut els seus trets distintius.
Escultura construïda amb cargols i femelles, sense soldadures. Els materials utilitzats són elements reciclats com bombones de butà i càmping gas, paelles, elements de làmpades, chips d’ordinadors i pals de golf.

Toni Riera Roma

www.artamoresitges.com
Lleida, 1974.Des de sempre a Toni Riera li ha agradat descontextualitzar els objectes, jugar amb ells, reconvertir la seva funció elevant-los a la categoria d'art. Reutilitzant-los i reciclant-los entre si, per a construir peces artístiques com per exemple l'escultura o la instal•lació.

El reciclatge com a mètode de treball, el objet trouvé, el assemblage i els Ready Made com a font d'inspiració. Un joc inconscient de la infància, un puzle d'objectes tridimensional que formarà part d'una nova peça, amb tocs d'humor, ironia i la cultura pop de masses.

“La troballa.... aquesta és la meva motivació per a crear, la curiositat que provoca l'atzar, nodrir-me d'objectes de diversa índole buscant per les platges de Menorca després dels temporals d'hivern o recuperant objectes pels carrers i contenidors del meu barri, objectes abandonats, tirats, oblidats, arrossegats per les ones de la mar, apropiant-me de material per a construir les meves peces.”

Pescador Manolo
72x36x12cm
Escultura realitzada amb material reciclat, amb objectes trobats en la platja de Menorca, allò que porta la mar.

Pescador Tolo
70x39x16 cm
Escultura realitzada amb material reciclat, amb objectes trobats en la platja de Menorca, allò que porta la mar.

Anna Roser

www.benvistbcn.com
Cassà de la Selva, 1974. Anna Roser, escultora postmoderna amb estudis a Barcelona i Londres. Creadora d’escultures i pintures de gran format, amb 10 anys d'experiència com a artista, decoradora i creadora d'espais. “Utilitzem materials reciclables per transformar l'espai amb elements reciclats per crear un gran impacte a un cost ajustat”.

Segle XXI (2020)
40 x 18 x 10 cm
Caps de fulles d’ampolles de lleixiu, fusta reciclada, tella reciclada, vareta de ferro.

César Santos

www.artamoresitges.com
Barcelona, 1973. César Santos “El Constructor” és un artista que utilitza material reciclat per a construir ninots, cases, decorats, vehicles i tot el que es pugui imaginar. Abans com a dibuixant i guionista, utilitzava llapis i paper. Ara qualsevol tap per terra o pinça caiguda del cel pot ser una peça important. L'art és la seva forma de vida, i a tot li dóna sentit. La imaginació és patrimoni de tots i aquesta és la seva manera d'expressar-ho.

Thriller Doll Bebe Madmax (2020)
46 x 20 x 20cm
Personatges creats amb ninots reciclats i altres materials descartats.

Thriller Doll Austronauta Zombie (2019)
47 x 25 x 20 cm.
Personatges creats amb ninots reciclats i altres materials descartats.

Chatabot (2019)
20x14x8cm.
Robots realitzats amb taps i altres objectes rebutjats.

Yoshihito Suzuki

campanarbol.tumblr.com
Tokio (Japón), 1987.El 2007 visita Barcelona per primera vegada i es converteix en una gran font d'inspiració artística. El 2011 torna per a estudiar a La Llotja. El 2015 participa en una residència artística a Islàndia i reconeix de nou la importància i la grandesa de la naturalesa. El 2017 es casa i torna a Barcelona, per a viure. El 2018 comença el projecte Idea Orgànica. Participa en Art Nit Mallorca, el 2019, i Inund’art, a Girona, el 2020.

Les seves obres tenen com a tema general l'Artificial i la Naturalesa i estan inspirades en el món natural i problemes ambientals com la crisi climàtica. L'ésser humà, que hauria de ser part de la naturalesa, està destrossant-la. En el projecte Idea Orgànica, està intentant acostar l'artificial al natural conceptualment. El color que generen les seves últimes obres és el blau. Aquest color és pessimista, d'una banda, representant la tristesa, i optimista per l'altre, sent el color del naixement en diverses cultures. Utilitzant aquest color bipolar, projecta la nostra esperança i desesperació enfront de la crisi climàtica.

Ser Plástico (2020)
60 x 55 x 35 cm
Escultura d’ampolles, envasos i bosses de plàstic reciclades, silicona, làtex, targeta de crèdit, sal i aigua.
En un futur imaginari, l’esser humà es convertirà en plàstic per consumir tants microplástics.

Yolanda Uriarte

Barcelona, 1965.  Yolanda Uriarte és cuinera i escultora autodidacta. Es va iniciar en el reciclatge artístic el 1992, explorant les possibilitats del ferro vell, al qual sempre ha volgut donar una segona vida i un caràcter únic en la seva obra. El 1993 va fer la primera exposició a Nyon (Suïssa), i el 1994 va participar en la Marató de Creació i Reciclatge de Barcelona, organitzada per Drap-Art. Ha estat seleccionada per participar en mostres i festivals locals i internacionals, incloent-hi tres edicions de La Braderie de L'Art, a Roubaix (França).

“Sempre m'han interessat l'art i el reciclatge, i m'atreu el ferro com a material especial per ser treballat. Diuen que ho porto a la sang (tinc orígens familiars al País Basc, on la meva besàvia posseïa una foneria)”. La obra que presenta avisa, que mar endins també arriba la catàstrofe. Totes les deixalles que no sabem on llençar. Hi ha esperança?.

Mar endins (2020)
100 x 30 x 15 cm
Ferro reciclat.