Sitges ReciclArt 2017 – Xifres i Resultats

El Festival Sitges ReciclArt va ser organitzat conjuntament entre l’Oficina d’Educació i Promoció Ambiental de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, des del Centre d’Estudis del Mar (CEM) i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges. En aquesta segona edició del festival es va incorporar la participació de les regidories de Medi Ambient i Turisme i la col·laboració de les entitats Drap-Art i artAmore Sitges.

Han col·laborat o participat directament 14 Institucions, entitats i empreses de diferents sectors: Comissió del Corpus de Sitges, Consorci de Museus de Sitges, Fundació de l’Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges, Fundació Ave Maria, Edmaktub, Surfrider Foundation, Tejiendo la Calle, La Fabrica de Sitges, Biodiversitat Sitges, Associació de Dones de Sitges, Residencia las Magnólias, La Fábrica de Sitges, Casa Bacardi Sitges y Anèl.lides- serveis ambientals marins.

400 persones, van participat directament en les activitats programades: Neteges col·lectives de Platges, Conferències, Tallers i Instal·lació artística col·laborativa.

L’Exposició ReciclArt, que incorpora una mostra d’Art Contemporani del Reciclatge Artístic comissariada per l’Associació Drap-Art, la Instal·lació Mar de Plàstics i les projeccions de vídeos albiraments de cetacis a l’Espai Marí del Garraf de l’Associació Edmaktub, va rebre 3500 visites.

Per l’exposició Mar de Plàstics es van emprar un volum de 2 metres cúbics de plàstics sel·leccionats principalment a partir de 240kg. de deixalles recollides per voluntaris al front marí de Sitges durant aquesta jornada de neteja d’espais naturals “Let’s Clean Up Europe” el 14 de maig de 2017.

Les dades més significatives a Teixint Mar de Plàstics són el nombre de teixidores que han participat. Quasi 20 persones, particulars i teixidores vinculades a entitats i Associacions: Maria Aybar, Carmen Fabregat, Puri Adell, Provi Sabaté, Teresa García, Dolors Gascón, Antonia Vázquez, Graciela Alfaro, Núria Casanova, Elvira Viyuela, entre d’altres. El resultat ha estat la creació de 108 mòduls de ganxet i la reutilització de unes 1300 bosses de plàstics, tant pels mòduls, com pels lligams de l’estructura. A tots aquests residus de plàstic se’ls hi ha donat una segona oportunitat i no han malmès el medi ambient.

El Laberint Plàstic, com a decoració del Pati del Centre Cultural Miramar, amb motiu de la festa local del Corpus i en col·laboració amb la seva Comissió, va rebre 3000 visites en tres dies. 102 persones van treballar desinteressada i directament en aquesta obra efímera. Gràcies a les 150 persones que van realitzar neteges col·lectives de platges, es va poder recuperar el material que es va utilitzar per composar el Laberint. En suma, poder concloure que un total de 252 persones es van implicar en aquesta activitat.

Durant la Jornada “Let’s Clean Up Europe” del dia 14 de maig de 2017 a Sitges, van participar 44 voluntaris i es van recollir 240 kg de plàstic de les platges del litoral sitgetà.

Sitges ReciclArt 2017